Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Στερεότυπα


Τα μαύρα σκυλιά και οι μαύρες γάτες συχνά...αγνοούνται απ όσους θέλουν να υιοθετήσουν ένα ζώο, λόγω του χρώματός τους. Οι εθελοντές το λένε Black Dog Syndrome ή Σύνδρομο Μαύρου Σκύλου! Σχεδόν 40% των ζώων που είναι προς υιοθεσία, είναι μαύρα. Όμως όλα τους πέφτουν στην ίδια μοίρα, αφού τα προσπερνούν για να διαλέξουν ένα όμορφο μπεζ ή άσπρο, ακόμα και αν ο χαρακτήρας τους είναι πολύ καλός!
Ακόμα και τα μικρόσωμα σκυλιά ή οι γάτες, φαίνεται να πέφτουν θύματα ρατσισμού, αφού η πλειοψηφία τους παραμένει στα αζήτητα.

Μερικοί εθελοντές το εξηγούν βάσει των προκαταλήψεων. Όποιος φοβάται τις μαύρες γάτες ή πιστεύει πως "φέρνουν γρουσουζια"  ή συνδέει τους μαύρους σκύλους με επιθετικότητα ή ακόμα και με τον ''κακό λύκο'' σίγουρα δεν θα διαλέξει να υιοθετήσει μαύρο ζώο. Μόνο αν είναι πραγματικά πολύ όμορφο έχει ελπίδες να υιοθετηθεί.

Στο δικό μου σπίτι βέβαια ίσχυε το ανάποδο. Πάντα υιοθετούσαμε μαύρα ζώα. Για τα σκυλιά μας, απλά τύχαινε. Ή μάλλον απλά έρχονταν στο δρόμο μας: ο Αποστόλης, το μαύρο λουκάνικο που ακολούθησε την θεία μου, η Κάντυ, η μικρή γκριφονίτσα την οποία βρήκαμε στρίβοντας λάθος σε ένα αδιέξοδο, η Φατμέ, το ημίαιμο λαμπραντοράκι που κάποιος εγκατέλειψε στην πιλοτή της διπλανής πολυκατοικίας, η Ζουζούνα, το κανισάκι μας, που προσπαθούσε να περάσει απέναντι δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Τις γάτες όμως τις επιλέγαμε (ή καλύτερα αυτές μας επέλεγαν). Η γιαγιά Κανέλλα, που είναι από τη Μάνη και εκεί το μαύρο είναι χρώμα συνηθισμένο, λέει πως η μαύρες γάτες φέρνουν τύχη και όχι ατυχία. Έτσι στο σπίτι μας μόνο μαύρες γάτες έμπαιναν, οι οποίες μάλιστα είχαν διπλό όνομα, ένα που διάλεγα εγώ και το στάνταρ της γιαγιάς: Κλυνν -Τυχερούλης, Κατερίνα - Τυχερούλα, Ριρίκα - Τυχερούλα, Φούσκα - Τυχερούλα, Τζιτζιφρίγκω - Τυχερούλα - Αύθαρτη, (είχε εξαντλήσει καμιά 20αριά ζωές αυτή και είχε και 3ο όνομα).

Τι σου είναι τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις...

Μαρίνα Γιάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου